Στην αγελάδα, όπως και σε όλα τα θηλαστικά, η εγκυμοσύνη -διάρκειας περίπου εννέα μηνών- και η γέννα ενεργοποιούν τον ορμονικό μηχανισμό της παραγωγής του γάλακτος και ο θηλασμός του νεογνού ή το άρμεγμα τον εξελίσσουν.
Το μοσχαράκι το παίρνουν πολύ νωρίς από τη μητέρα του και το τρέφουν με τεχνητό γάλα. Έτσι η παραγωγή της μητέρας προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και σε συγκεκριμένες ράτσες μπορεί να φτάσει και τα σαράντα λίτρα τη μέρα.
Στις ράτσες
που δίνουν κρέας όπως και σ' εκείνες που ζουν σε άγριες συνθήκες η παραγωγή γάλακτος χρησιμεύει μόνο για το μικρό τους: πρόκειται για λιγότερο από δέκα λίτρα γάλα τη μέρα. Στη σύγχρονη κτηνοτροφία οι αγελάδες γονιμοποιούνται ξανά τρεις μήνες μετά τη γέννα και ως έγκυες παράγουν γάλα.